Arhiv novic

AktualnoNovice

19.09.2017
Stališče Ustavnega sodišča o Poročilu Vrhovnega sodišča o odločbah Ustavnega sodišča, s katerimi so bile razveljavljene odločbe Vrhovnega sodišča
Ustavno sodišče Republike Slovenije je na upravni seji 18. septembra 2017 obravnavalo Poročilo Vrhovnega sodišča o odločbah Ustavnega sodišča, s katerimi so bile razveljavljene odločbe Vrhovnega sodišča, ki je bilo pred kratkim objavljeno tudi na spletni strani Vrhovnega sodišča. Ustavno sodišče je o tem sprejelo naslednje stališče:

Odločbe Ustavnega sodišča so vselej lahko izpostavljene strokovni in splošni kritiki. Še posebno strokovna kritika je v interesu boljše kakovosti ustavnosodne presoje zaželena; tudi če jo v okviru in mejah svoje pravice do svobode izražanja javno izrekajo vrhovni sodniki. 

Ustavno sodišče je trdno prepričano, da se v pravni državi morebitna nasprotja v stališčih med Ustavnim in Vrhovnim sodiščem lahko razrešujejo le po poti dialoga med sodiščema, ki poteka prek odločitev Vrhovnega sodišča in odločb Ustavnega sodišča. Zato se Ustavno sodišče tudi ne more izrekati o analizi, ki jo je pripravilo Vrhovno sodišče in ki je, kot poudarja tudi sama analiza, namenjena predvsem samemu Vrhovnemu sodišču.