Zato je zavrnilo pritožbene očitke pritožnika o napačnem načinu presoje pogojev za mednarodno zaščito družinskih članov. Ker je zavrnitev pritožbenih očitkov temeljila na prvem odstavku 16.b člena Zakona o mednarodni zaščiti, je Ustavno sodišče začelo tudi postopek za oceno ustavnosti te določbe.

Ustavno sodišče je presodilo, da gre pri obravnavani zadevi za vprašanje diskriminacijske obravnave pri zakonski ureditvi položaja družinskih članov prosilcev za mednarodno zaščito. Ugotovilo je, da prvi odstavek 16. b člena Zakona o mednarodni zaščiti pri določitvi oseb, ki lahko štejejo za družinske člane prosilca za mednarodno zaščito, različno obravnava istospolna in raznospolna razmerja. Navedlo je, da pristojni organi v postopku priznanja mednarodne zaščite sprejemajo odločitve, ki lahko vplivajo na družinsko življenje prosilcev za mednarodno zaščito, zato se različno obravnavanje v presojani zakonski določbi nanaša na uresničevanje človekove pravice do družinskega življenja (tretji odstavek 53. člena Ustave).
 
Ustavno sodišče je presodilo, da so istospolna partnerska razmerja pri varovanju pravice do družinskega življenja v postopkih za priznanje mednarodne zaščite v primerljivem položaju z raznospolnimi razmerji. Razlikovanje med prosilci za mednarodno zaščito temelji na spolni usmerjenosti, ki je ena iz med okoliščin iz prvega odstavka 14. člena Ustave. Ustavno sodišče je presodilo, da za razlikovanje med raznospolnimi in istospolnimi partnerji pri ureditvi družinskih članov prosilcev za mednarodno zaščito ne obstaja ustavno dopusten razlog. Zato je ugotovilo, da je bil prvi odstavek 16.b člena Zakona o mednarodni zaščiti v neskladju s pravico do nediskriminacijskega obravnavanja pri uresničevanju pravice do družinskega življenja.
 
Ker sta z ustavno pritožbo izpodbijana sklep in sodba Vrhovnega sodišča temeljila na Zakonu o mednarodni zaščiti, ki je bil v neskladju z Ustavo, je Ustavno sodišče sklep in sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo Vrhovnemu sodišču v novo odločanje.

Ustavno sodišče je odločalo o ustavni pritožbi pritožnika zoper sodbo in sklep Vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo pritožbo zoper sodbo Upravnega sodišča. Upravno sodišče je s sodbo zavrnilo tožbo zoper odločbo Ministrstva za notranje zadeve o zavrnitvi prošnje za priznanje mednarodne zaščite. Vrhovno sodišče je sprejelo stališče, da na podlagi prvega odstavka 16.b člena Zakona o mednarodni zaščiti osebe, ki živijo v dejanski življenjski skupnosti istospolnih partnerjev, ne morejo biti obravnavane kot družinski člani.