Pri odločanju o ustavnosti navedenih zakonskih določb se je Ustavnemu sodišču zastavil dvom o pravni naravi Sporočila o bančništvu, o mejah pristojnosti Komisije, o skladnosti Sporočila o bančništvu z načelom upravičenih pričakovanj in s pravico do zasebne lastnine, ki jo zagotavlja Listina Evropske unije o temeljnih pravicah, o njegovi skladnosti z Direktivo 2012/30/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. oktobra 2012 ter dvom o pravilni razlagi Sporočila o bančništvu in Direktive 2001/24/ES.

Ustavno sodišče je še sklenilo, da se postopek za oceno ustavnosti ZBan-1 in ZBan-1L prekine do odločitve Sodišča Evropske unije.

Uradni list RS, št. 82/2014

Ustavno sodišče je v postopku odločanja o zahtevah in pobudah za oceno ustavnosti Zakona o bančništvu (ZBan-1) in Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o bančništvu (ZBan-1L) sklenilo, da se Sodišču Evropske unije v predhodno odločanje predloži več vprašanj glede veljavnosti in razlage Sporočila Komisije o uporabi pravil o državni pomoči za podporne ukrepe v korist bank v okviru finančne krize od 1. avgusta 2013 dalje (Sporočilo o bančništvu) in glede razlage Direktive 2001/24/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 4. aprila 2001 o reorganizaciji in prenehanju kreditnih institucij.