Ustavno sodišče je sprejelo stališče, da je skrb za sprejetje ukrepov jedrske in sevalne varnosti izključna državna pristojnost. Država z njihovim sprejetjem ne posega v funkcionalno avtonomijo občine oziroma v njeno izvirno pristojnost prostorskega načrtovanja. Zato je Ustavno sodišče odločilo, da zakonska ureditev, ki določa, da mora občina pri urejanju prostora te ukrepe upoštevati, ni v neskladju s prvim odstavkom 140. člena Ustave.
 
Ustavno sodišče je presojalo ustreznost zakonske ureditve tudi z vidika drugega odstavka 120. člena Ustave. Sprejelo je stališče, da mora zakonodajalec pri urejanju vprašanj strokovno-tehnične narave po naravi stvari prepusti širše polje izvršilni veji oblasti za njeno podzakonsko urejanje. Odločilo je, da zakon določa zadosten vsebinski okvir za sprejetje uredbe, ki podrobneje ureja vprašanja območja omejene rabe prostora ter prepovedi in omejitve gradenj na teh območjih. Zato ureditev ni v neskladju z Ustavo.
 
Ustavno sodišče je presojalo tudi očitek, da sta zakonska ureditev in uredba v neskladju s pravico do sodelovanja občin pri sprejemanju predpisov iz 9. in 138. člena Ustave. Sprejelo je stališče, da je ta pravica na sistemski ravni urejena v 94. členu Zakona o lokalni samoupravi. Za ureditev te pravice v drugih zakonih mora obstajati posebej utemeljen razlog. Zato je odločilo, da izpodbijana zakonska ureditev, ki te pravice posebej ne ureja, ni v neskladju z Ustavo. Zavrnilo je tudi zahtevo predlagateljice, da bi morala imeti občina pravico soodločanja oziroma odločujočega vpliva pri sprejemanju uredbe. Sprejelo je stališče, da bi takšna pristojnost onemogočala državo pri sprejemanju ustreznih ukrepov sevalne in jedrske varnosti ter skrbi za zdravo življenjsko okolje. Zato je odločilo, da je bil uredba sprejeta v postopku, ki ni bil v neskladju z Ustavo.
Ustavno sodišče je na zahtevo Občine Dol pri Ljubljani presojalo ustavnost Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti ter ustavnost in zakonitosti Uredbe o območjih omejene rabe prostora zaradi jedrskega objekta in o pogojih gradnje objektov na teh območjih.