Ustavno sodišče poudarja, da so tako pogodbene hipoteke kot zakonite preživnine varovane s človekovo pravico do zasebne lastnine iz 33. člena Ustave. To, da morajo hipotekarni upniki prepustiti prednost preživninskim upravičencem, in sicer na vnaprej nepredvidljiv način, šele ob delitvi kupnine za prodano nepremičnino, krni in slabša pogoje pogodbenih hipotek, zato posega v pravico do zasebne lastnine hipotekarnih upnikov. Do tega zaključka je Ustavno sodišče prišlo predvsem na podlagi ugotovitve, da je načelo poplačilne prednosti po vrstnem redu časa nastanka hipotek ključnega pomena za ustavno varovano jedro pogodbene hipoteke, presojana določba pa daje prednost pozneje vknjiženim preživninskim upravičencem iz razlogov posebnega varstva otrok in lajšanja socialne stiske preživninskih upravičencev. Zato je 3. točka prvega odstavka 197. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju po svoji funkciji sorodna klasičnim vertikalnim posegom v lastninsko pravico, saj redistribuira premoženje od ene skupine subjektov k drugi.
Izpodbijana ureditev je nesorazmeren poseg v pravico iz 33. člena Ustave. Tako je zlasti zaradi dejstva, da je zakonodajalec ekonomsko breme preživljanja upravičencev do zakonite preživnine prenesel na hipotekarne upnike, in to v vnaprej neomejeni in nedoločeni meri. Zakonite preživnine pri tem v slovenskem pravnem redu zagotavljajo več kot le zadovoljitev temeljnih življenjskih potreb in so lahko v določenih primerih zelo visoke. Hipotekarni upniki, ki so zaradi kvalitetnega zavarovanja z nepremičnino sploh sklenili poslovno transakcijo, so tako zaradi izpodbijane ureditve izpostavljeni nesprejemljivemu dodatnemu tveganju, da se ne bodo mogli poplačati za svoje terjatve iz pravnega posla.
Ustavno sodišče je odločalo o zahtevi za oceno ustavnosti izvršilnega sodišča, ki se je pri delitvi kupnine za nepremičnino, prodano v izvršbi, soočilo z vprašanjem ustavne skladnosti ureditve iz Zakona o izvršbi in zavarovanju, da je treba pred pogodbenimi hipotekami, ki bi po splošnih pravilih sicer imele poplačilno prednost, poplačati tudi zakonite preživnine, ki so zapadle pred enim letom pred izdajo sklepa o izročitvi nepremičnine kupcu.