Ustavno sodišče je moralo oceniti, ali je z vidika pravice (otroka) do spoštovanja družinskega življenja iz 54. člena v zvezi s prvim odstavkom 56. člena Ustave oziroma iz 8. člena Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin sprejemljivo stališče, da ni mogoča prisilna izvršitev v sodni poravnavi dogovorjenih otrokovih stikov zoper starša, ki je upravičen do stikov. Da bi se Ustavno sodišče lahko opredelilo do tega vprašanja, je moralo najprej presoditi, ali pritožnica v ustavni pritožbi sploh lahko uveljavlja kršitev otrokovih človekovih pravic. Ocenilo je, da lahko.

Ustavno sodišče je presodilo, da izhaja iz pravice do spoštovanja družinskega življenja ne le pravica, ampak tudi dolžnost starša, ki ne živi z otrokom, do stikov z njim. Poudarilo je, da je treba od vprašanja obstoja dolžnosti starša, imeti stike z otrokom, ločeno obravnavati vprašanje, ali je mogoče táko dolžnost tudi prisilno uveljaviti. V primeru, ko starš ne želi imeti stikov z otrokom, je lahko vprašljivo, ali ga je mogoče k izvrševanju te dolžnosti prisiliti, ker je vprašljivo, ali bi izsiljeni stiki sploh lahko bili otroku v korist. Vendar po oceni Ustavnega sodišča v obravnavani zadevi avtomatičen sklep, da prisilna uveljavitev osebnih stikov otroku ne bi bila v korist, ni mogoč že zato, ker je dolžnik v sodni poravnavi prostovoljno pristal na tak obseg in način izvrševanja stikov in ker je bila izvršba predlagana le zaradi njihovega domnevnega nerednega izvajanja. Ker je izvršilno sodišče zavrnilo pritožničin predlog za izvršbo, ne da bi predhodno ugotavljalo konkretne okoliščine obravnavanega primera, ob upoštevanju katerih bi šele lahko sprejelo odločitev o tem, kateri od med seboj kolidirajočih pravic je treba ob upoštevanju največje koristi konkretnega otroka dati prednost – ali pravici otroka do stikov z očetom, ali osebnostni pravici očeta, svobodno odločati o tem, kakšen odnos bo imel s svojim otrokom (35. člen Ustave), je kršilo otrokovo pravico do spoštovanja družinskega življenja.
 
Ustavno sodišče je zaradi ugotovljene kršitve izpodbijana sklepa razveljavilo.

Ustavno sodišče je odločalo o ustavni pritožbi zoper sodni odločbi, s katerima je bil zavrnjen pritožničin predlog za izvršbo, ki ga je vložila zoper dolžnika zaradi izvršitve odločbe o stikih z njunim skupnim otrokom.