Plečnikova palača

Plečnikova palača – dom Ustavnega sodišča Republike Slovenije

Zunanjost palače Ustavnega sodišča, imenovane tudi Plečnikova palača, obiskovalcev in ljubiteljev arhitekture še zdaleč ne pripravi na blišč in lepoto njene notranjščine.

Zgrajena je bila leta 1882 v renesančnem slogu z močno izstopajočo rustiko v pritličju, njena rekonstrukcija za potrebe Zbornice za trgovino, obrt in industrijo v letih 1925–1927 pa predstavlja temeljni kamen slovenske arhitekture preteklega stoletja po zaslugi največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika (1872–1957). Na podlagi Plečnikovih idej in skic ter pod njegovim nadzorom je rekonstrukcijo načrtoval in izvedel njegov asistent France Tomažič.

Zunanjost palače je ostala praktično nedotaknjena, v notranjosti pa ima vsak detajl v neoklasicističnem slogu prenovljene palače določen simbolni pomen, ki navezuje sodobno arhitekturo na njene antične temelje, katerih dediči smo po Plečnikovem trdnem prepričanju tudi Slovenci.

Leta 1964 je palača postala sedež slovenskega Ustavnega sodišča v takratni Jugoslaviji. Po slovenski osamosvojitvi je bila kot sedež Ustavnega sodišča Republike Slovenije leta 1997 prenovljena v duhu Plečnikovih zamisli kot pomemben del slovenske kulturne dediščine.