U-I-49/90

Opravilna št.:
U-I-49/90
Objavljeno:
Neobjavljeno | 18.04.1991
ECLI:
ECLI:SI:USRS:1991:U.I.49.90
Akt:
Sklep delavskega sveta podjetja Unitex, Ljubljana, z dne 25/4-1990
Izrek:
Pobuda za oceno ustavnosti in zakonitosti izpodbijanega sklepa se ne sprejme.
Evidenčni stavek:
Razpis stanovanjskih posojil ni samoupravni splošni akt, s katerim se urejajo splošni samoupravni odnosi (441. člen ustave Republike Slovenije), marveč le dejanje v okviru postopka dodeljevanja stanovanj, ki ga v skladu z zakonom določajo drugi samoupravni splošni akti. Zato za oceno njegove ustavnosti in zakonitosti ustavno sodišče ni pristojno.


Geslo:
Nepristojnost ustavnega sodišča za oceno ustavnosti in zakonitosti razpisa stanovanjskih posojil kot izvedbenega akta (ni splošni akt).

Pravna narava razpisa stanovanjskih posojil.
Pravna podlaga:
Ustava 1974, 441. čl.

Zakon o postopku pred Ustavnim sodiščem SR Slovenije (ZUSS), 1. al. 2. odst. 25. čl.
Dokument v PDF obliki:
Polno besedilo:
U-I-49/90 - 17

18/4-1991

S K L E P

Ustavno sodišče Republike Slovenije je na seji dne 18/4-1991 obravnavalo pobudo Iva Horvata iz Ljubljane in

s k l e n i l o :

Ustavno sodišče ne sprejme pobude in ne bo začelo postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa delavskega sveta podjetja Unitex, Ljubljana z dne 25/4-1990.

O b r a z l o ž i t e v

Pobudnik daje pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti sklepa, po katerem ne morejo dobiti posojila za novogradnjo ali za dograditev delavci, ki so tovrstno posojilo že prejeli, pa od tega časa ni še preteklo 10 let, oziroma če ni preteklo 5 let od prejetega posojila za adaptacijo. Po navedbah pobudnika je tak sklep sprejel delavski svet podjetja na seji dne 25/4-1990.

Pobuda ni utemeljena.

Ugotovljeno je, da je delavski svet na seji dne 25/4-1990, pod 2. točko dnevnega reda (razpis za dodeljevanje stanovanjskih posojil za leto 1990) sklepal o tem, da se objavi razpis za dodeljevanje stanovanjskih posojil, da traja razpis 15 dni, da morajo prosilci k prošnji priložiti zahtevano dokumentacijo in da je komisija po končanem razpisu dolžna postopati v skladu s 36. členom pravilnika. Sklepal je tudi o višini razpoložljivih sredstev ter o višini najvišjega možnega zneska stanovanjskega posojila. Sklepa oziroma besedila, ki ga izpodbija pobudnik, delavski svet na omenjeni seji ni sprejel, marveč je bilo izpodbijano besedilo vključeno v sam razpis za dodelitev stanovanjskih posojil za leto 1990 z dne 26/4-1990 (1. in 2. točka pod III - izločitveni pogoji), kot povzetek 5. člena pravilnika o dodeljevanju stanovanjskih posojil in stanovanj. Kljub temu, da je ta povzetek pomanjkljiv, pa so pristojni organi, kot izhaja iz gradiva, pri odločanju o posamičnih zadevah spoštovali veljavne določbe samoupravnega splošnega akta in revalorizacijo v podjetju že dodeljenih posojil upoštevali tako, kot je to predvideno v že navedenem 5. členu.

Po 408. členu ustave Republike Slovenije v zvezi z drugo točko amandmaja LVI k ustavi, ustavno sodišče odloča o skladnosti republiških zakonov z ustavo Republike Slovenije, o skladnosti vseh drugih predpisov in splošnih aktov družbenopolitičnih skupnosti z ustavo, zakonom in drugimi predpisi ter o skladnosti samoupravnih splošnih aktov z ustavo in drugimi predpisi ter o njihovem nasprotju z zakonom. Razpis stanovanjskih posojil ni samoupravni splošni akt, s katerim se urejajo splošni samoupravni odnosi (441. člen ustave Republike Slovenije), marveč le dejanje v okviru postopka, ki ga v skladu z zakonom določajo drugi samoupravni splošni akti. Zato za oceno njegove ustavnosti in zakonitosti ustavno sodišče ni pristojno.

Po teh ugotovitvah je ustavno sodišče na podlagi 15. člena in 1. alinee drugega odstavka 25. člena zakona o postopku pred Ustavnim sodiščem SR Slovenije (Uradni list SRS, št. 39/74 in 28/76) sklenilo, kot je razvidno iz izreka tega sklepa.

S o d n i k ,

ki nadomešča predsednika

Janko Česnik


Vrsta zadeve:
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
Vrsta akta:
akt podjetja oz. družbe
Vlagatelj:
Ivo Horvat, Ljubljana
Datum vloge:
20.09.1990
Datum odločitve:
18.04.1991
Vrsta odločitve:
sklep
Vrsta rešitve:
nesprejem pobude
Dokument:
US14233