Foto: Evropska komisija

Predsednik Ustavnega sodišča dr. Matej Accetto se je v petek, 10. 11. 2023, v Bruslju (Belgija) udeležil Konference predsednikov ustavnih sodišč držav članic EU.

Konferenca, ki se je na povabilo Evropske komisije udeležujejo ustavna sodišča držav članic Evropske unije, Evropsko sodišče za človekove pravice in Sodišče Evropske unije, predstavlja drugo tovrstno konferenco na visoki ravni, po njeni uspešni prvi izvedbi v oktobru 2022.

Osrednji del konference, ki je sledil nagovoroma evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa in predsednice Beneške komisije Claire Bazy Malaurie, je bil namenjen razpravi v okviru dveh okroglih miz. Prva je naslovila doprinos ustavnih sodišč k vladavini prava v Evropski uniji, s poudarkom na dogodkih v zadnjem obdobju ter 60-letnici sodbe Van Gend and Loos, v okviru druge pa so bile predstavljene dobre prakse glede izmenjave mnenj med ustavnimi sodišči v Evropski uniji v okviru dvo- in večstranskih odnosov, vključno z razmisleki o možnostih vzpostavitve bolj rednega dialoga v prihodnje.