Predsednik Ustavnega sodišča dr. Matej Accetto je v torek, 14. 11. 2023, v okviru pobude Ustavnega sodišča za obisk osnovnih šol in izvedbo pogovora z učenci zadnje triade, obiskal Izlake in Litijo.

Na Osnovni šoli Ivana Kavčiča Izlake sta na pogovoru sodelovala dva razreda devetošolcev, na Osnovni šoli Litija pa trije razredi osmošolcev in učenci zadnje triade šole s prilagojenim programom. Predsednik dr. Accetto je z učenkami in učenci razpravljal o pomenu prava in sodstva ter jim na kratko predstavil tudi Ustavno sodišče, obiska pa sklenil s spodbudo učencem, naj vztrajajo v svoji iskrivosti in vedoželjnosti.

Pred srečanjema z učenci se je predsednik dr. Accetto ločeno sestal tudi z ravnateljema Urošem Burgarjem (OŠ Ivana Kavčiča Izlake) in Petrom Strletom (OŠ Litija) ter njunima pomočnicama, ki so mu predstavili nekatere značilnosti in uspehe posamezne šole, pa tudi pomen vsebin in znanja, ki ga prenašajo učencem, ter vlogo šole v lokalnem okolju.

Tokratni obisk v Zasavju je drugi v nizu obiskov osnovnih šol: prvi je bil izveden v mesecu oktobru na Osnovni šoli Frana Albrehta Kamnik in Osnovni šoli Dobrova v Osrednjeslovenski regiji, naslednja srečanja pa so načrtovana na šolah v Savinjski regiji.

Fotografiji: Osnovna šola Ivana Kavčiča Izlake

Fotografija: Osnovna šola Litija